Вот с хартиена бюлетина - само в специално създадени секции и

...
Вот с хартиена бюлетина - само в специално създадени секции и
Коментари Харесай

От Продължаваме промяната се обявиха срещу смесено гласуване с машини и хартиена бюлетина

Вот с хартиена бюлетина - само в особено основани секции и без обединени протоколи, оферират от партията

Парламентарната група на „ Продължаваме Промяната “ входира няколко групи оферти за промени в Изборния кодекс сред първо и второ четене в Народното събрание, оповестиха от пресцентъра на партията.

Ако бъдат признати, те ще подсигуряват правата на жителите и ще върнат доверието им в изборните резултати, считат от „ Продължаваме Промяната “ (ПП).

Те оферират гласуването с хартиена бюлетина да се реализира единствено в особено основани секции, а гласовете от машинния и хартиения избор да не бъдат обединявани в общ протокол.

От партията удостоверяват позицията си, че гласуването с машина би трябвало да се резервира напълно в секциите с повече от 300 гласоподаватели, като първата група оферти планува да се отхвърлят всички текстове в интерес на смесеното гласоподаване. Втората група оферти е за промени, които подсигуряват, че няма да се организира смесено гласоподаване. В същото време, съгласно тях, ще се даде опция за гласоподаване с хартиена бюлетина в особено основани секции във всяко обитаемо място. За да се избегнат спомагателни неточности, гласовете от машинния и хартиения избор няма да бъдат обединявани в общ протокол. Декларациите за гласоподаване с хартиена бюлетина ще се попълнят на място, с цел да се избегне рискът от предварителни операции.

С цел ограничение на следения избор, Политическа партия предлага да се уточнят разпоредбите за гласоподаване в изборните пространства. Когато се гласоподава с хартиена бюлетина, законът планува това да се случва в съответната кабина. Уточнението, което прави Политическа партия, е, че кабината би трябвало да подсигурява тайната на вота, като в това време да предотврати евентуална външна интервенция в свободната воля на гласоподавателя.

Политическа партия входира и оферти, които не засягат директно гласуването с хартиена бюлетина, само че са ориентирани към възстановяване на изборния развой и гарантиране на честността на вота. Те обгръщат регистрацията на претендентите за народни представители, изборните описи, броя на мандатите, преференциалния избор, възнагражденията на членовете на СИК и други.

От Политическа партия напомнят, че при гласуването с хартиени бюлетини неведнъж са регистрирани високи проценти на сбъркани протоколи, като на обособени места те надвишават 90%.

В началото на месеца парламентът одобри на първо четене промени в Изборния кодекс, препоръчани от левицата, които плануват гласоподавателят да може по собствен избор да гласоподава с хартиена бюлетина или с машина. Как преброителните центрове вземат решение проблема с недействителните бюлетини и дали би трябвало да се промени дефиницията за годна бюлетина бяха част от въпросите, повдигнати по време на полемика през вчерашния ден, проведена от " Демократична България ", която се организира сред първо и второ четене на промените в Изборния кодекс.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР